Læring vs. Undervisning

.

Jeg underviser ikke mine børn. Har aldrig gjort det. Til gengæld har jeg faciliteret, støttet, opmuntret og guidet deres læring på alle mulige forskellige måder! Jeg svarer på en million spørgsmål. Slår ting op. Finder videoer på youtube. Organiserer udflugter og aktiviteter. Anskaffer materialer. Hjælper når jeg bliver bedt om det. Og lader sådan set bare være med at blande mig resten af tiden…

Men lærer de så noget? Selvfølgelig. Man ville skulle bo i en jordhule og aldrig komme ud, for ikke at lære noget. Prøv selv. Bare en enkelt dag. Det er saftsusme svært, ikke at lære noget nyt…overhovedet 🙃

Ovenstående skrev jeg engang på IG, og dagen efter blev jeg ringet op af en god veninde gennem mange år. Hun havde et par ting på hjerte, i forhold til mit opslag. Blandt andet oplevede hun, at jeg forholder mig unødigt kritisk til begrebet undervisning fordi det ifølge hende kan se ud og forstås på mange måder. Det er jeg sådan set helt enig med hende i ❤️

Men når jeg bruger krudt på at formidle, at jeg IKKE underviser mine børn, så gør jeg det af flere årsager. For det første fordi jeg forholder mig til den betydning af ordet, som det hovedsageligt tillægges; dvs. en ramme der som udgangspunkt er forudbestemt (læseplaner) og obligatorisk (mødepligt) samt underlagt ekstern evaluation (prøver og karakterer). Og når man taler i et unschooling-perspektiv, så er det vigtigt, at træde ud af det paradigme og ind i et andet, som er den frie læring, helt uden dagsorden og medfølgende krav.

I unschooling er der kun én form for undervisning der har sin plads, og det er den frivillige, selvvalgte instruktion. Den finder naturligvis sted, også hos unschoolere, men generelt kan man sige, at når man dykker ned i tankesættet om den frie læring så oplever man ofte, at klassisk undervisning som sådan får langt mindre relevans. At læring i højere grad sker via osmose og hands-on udfoldelse – også kendt som learning-by-doing.

Jo yngre børn vi taler om, jo mere gør ovenstående sig gældende. Børn lærer primært gennem leg og reelle aktiviteter, de har slet ikke brug for den systematiserede og formaliserede opsætning som skemalagt undervisning er. Og derfor hører begrebet (i sin klassiske forstand) ikke rigtig hjemme i et unschooling-mindset. Ikke før vi taler om så store børn, i hvert fald, at de meget bevidst kan vælge det til som et værktøj.

Min veninde kom dog med en meget fin og positiv definition af ordet undervisning: at vise underet. Noget med at gå foran og formidle. Åbne døre. Plante frø. Den definition er jeg da vild med 😍 og den integrerer sig 100% i unschooling, ingen tvivl om det.

Så længe det er muligt at takke nej, og så længe den ikke monopoliserer forståelsen af hvordan læring finder sted 😊

Add a Comment

Your email address will not be published.