Forældreskab

.

Er du træt af konflikter og kampe med dine børn om sengetider, lektier, pligter, skærmtid og alt muligt andet? Det kan jeg godt forstå! Heldigvis behøver det ikke at være sådan. Du kan (gen)skabe et fredfyldt og harmonisk familieliv, ved hjælp af et skift i mindset.

Alle mennesker, inklusiv børn, har et iboende behov for frihed og selvstændighed. Det har vi, fordi vi er født som frie og suveræne sjæle, og det er ikke meningen, at vi skal bekrige hinanden. Desværre ender mange forældre ud i at være i en konfliktposition i forhold til deres børn, til dels fordi vores samfund er gennemsyret af et børnesyn der fortæller os, at de voksne har ret, ved bedst og både må og skal bestemme over børnene.

Der ligger ikke nødvendigvis nogle dårlige intentioner bag denne opfattelse af, at vi som forældre skal bestemme. De fleste forældre elsker deres børn, og vil blot deres bedste. Vi vil passe på dem. Desværre bliver dette kærlige udgangspunkt ofte til en praksis, hvor forældre ender med at styre og dirigere (alt) for meget og lytte, vejlede og respektere for lidt.

Ingen mennesker, herunder børn, bryder sig om at blive styret af andre. Vi har brug for medbestemmelse, frihed, respekt og autonomi for at trives. Når disse ting mangler, så opstår konflikterne. Når fokus er på at få børn til at “høre efter” så kommer det til at handle om hvem der vinder, i stedet for at handle om at finde løsninger og fungere sammen. Den nemmeste måde at undgå kampe med sine børn på, er at lade være med at gøre tingene til en kamp fra starten af!

Bliv dit barns medspiller, i stedet for modspiller!

Opskriften er sådan set ret enkel: slip kontrolbehovet og sæt børnene fri!

Enkelt er dog langt fra det samme som NEMT, og de fleste af os har en mere eller mindre omfattende rejse ind i os selv foran os, før vi kan trives i en forældre- og familiedynamik som er helt grundlæggende anderledes. Det at være sine børns kollega fremfor chef, for nu at bruge den analogi, kræver et fundamentalt paradigmeskift fra vores side. Det skift hedder deschooling, og er en omfattende og oftest livslang proces med at aflære gamle mønstre og tankesæt, der kører på automatpilot. Det er benhårdt arbejde, men til gengæld utroligt berigende og befriende.

Deschooling-processen sætter dig i stand til at opbygge et frihedsbaseret familieliv, hvor relationen er i fokus og opdragelsen erstattes med et reelt partnerskab bygget på frihed, tillid og respekt. Begge veje.

book tid til en gratis afklarende samtale

Hvad får jeg ud af det?

Et frihedsbaseret familieliv er ikke et quick-fix til at få dine børn til at høre efter. Det er nok snarere det modsatte. Det handler om, at vi som forældre lærer at høre mere efter vores børn! At vi forstår og anerkender deres behov for og ret til at være deres egne, frie individer allerede nu.

Du får altså ikke ‘artige’ eller ‘nemme’ børn ud af deschooling. Men det er heller ikke målet. Målet er autentiske børn. Frie børn. Det handler om, at du opnår et harmonisk hjem, hvor I sammen løser de konflikter der nødvendigvis opstår når flere mennesker lever sammen, men I er ikke tynget ned af evige kampe om dit og dat, fordi du lærer at fokusere på relationen i stedet for på opdragelse.

Hvorfor?

Når du vælger at arbejde med dig selv som forælder, i stedet for blot at søge løsninger og metoder til at få barnet til at gøre som du siger, så er det ikke bare en mere langtidsholdbar forandring du opnår nu og her, du hjælper også dine børn på vej i forhold til deres eget forældreskab til den tid. Deschooling er på den måde et kraftfuldt værktøj til at stoppe inter-generationelt trauma og bryde uhensigtsmæssige, nedarvede mønstre og tankesæt.

Det frihedsbaserede familieliv udfordrer både det gamle børnesyn og adskillelseskulturen. Det er en helt anden måde at tænke voksen-barn relationen på, og resultatet rækker ud over den enkelte familiekonstellation.

Ved at ændre den måde vi er forældre på i dag, og implementere et nyt og ligeværdigt børnesyn, kan vi forhåbentlig være med til at skabe en gennemgribende samfundsændring for de kommende generationer.

Hjælp og sparring fra hjertet!

Jeg har langt fra de perfekte svar på alt, men med fire børn og over 20 års deschooling i bagagen har jeg efterhånden en hel del erfaring på både godt og ondt – og den vil jeg hjertens gerne dele med dig!

Jeg kan for eksempel støtte dig i at:

  • forny relationen til dit barn/teenager
  • få øje på dine ubevidste skyggesider
  • arbejde med dine triggere
  • håndtere specifikke problemstillinger

En enkeltstående mentorsamtale koster 750kr. Prisen på et længere forløb er individuel og afhænger af din situation og behov.

book tid til en gratis afklarende samtale