Diagnoser, normalbegrebet, børnesyn og samfundsindretning (3)

.

Tredje del i min serie af refleksioner om diagnoser. Læs første del her, anden del her og sidste del her

At være anderledes – hvad er det overhovedet?

Altså er vi ikke netop alle sammen forskellige og dermed “anderledes” på hver sin måde?

Jeg bruger den her zebra i mine webinarer om unjobbing, som et billede på at turde tænke kreativt og ud-af-boksen. Men også på at være anderledes. Som i at være sig selv. Unik.

For det er det vi alle sammen er. Og min bøf med hele den diagnosekultur der hersker i samfundet, er præcist at den forskellighed ikke bliver hyldet og understøttet. Den bliver tværtimod problematiseret og sygeliggjort.

Jo, diagnoser kan have en positiv effekt i nogle tilfælde. For børn mest fordi det kan være en adgangsbillet til nogle bredere og friere skolerammer, som desværre ikke er alle forundt, men kun dem som simpelthen ikke KAN tilpasse sig, og derfor ikke gør det. I virkeligheden burde hvert eneste barn have lov til at gå i specialklasse. For alle børn er da specielle ❤️

En diagnose kan også give en indsigt i adfærdsmønstre og værktøjer til at håndtere dem. Dette behøver man dog absolut ikke at ty til diagnoseuniverset for at opnå.

Men ligegyldig hvordan du vender og drejer det, så ER en diagnose et stempel. Det er systemet der siger “du afviger fra normen” og jeg tror det er her kernen i det hele ligger for mig. Jeg er så allerhelvedes pissetræt af det der begreb “norm.” Hvorfor skal skal vi overhovedet dekretere at noget er “normalt” og noget andet ikke er?

Siger hvem?! Normalbegrebet styrer hele vores samfund, ikke mindst børnenes del af det, og laver en frygtelig masse ravage i mange liv. Men det er SÅ inkorporeret i vores kollektive bevidsthed, at det sjældent bliver udfordret, og diagnosekulturen er et meget håndgribeligt udtryk for det.

Hvis man nu i stedet for at have så pokkers travlt med at få proppet alle børn ned i den samme kageform, fokuserede på at gøre plads, men sådan rigtigt, til både firkantede, runde og stjerneformede små mennesker (og whatever form der ellers findes derude!) mon så ikke behovet for at diagnosticere alverdens disorders og patologier i høj grad ville fordampe helt af sig selv?

.

kærligst
Luna Maj

Add a Comment

Your email address will not be published.