Diagnoser, normalbegrebet, børnesyn og samfundsindretning (1)

.

Ovenstående citat af Carol Black tåler altid en gentagelse!

I dag poster jeg den, fordi jeg er blevet beskyldt for at have et simplistisk verdenssyn og udtrykke mig hånligt overfor de mange børn og unge der lider under forskellige diagnoser i skolesystemet.

Jeg kommenterede på et IG-opslag om det enormt høje antal diagnosebørn vi ser i dag, og skrev at det er trist fordi størstedelen af de mange ‘diagnoser’ ville forsvinde som dug for solen, hvis man bare gav de stakkels børn deres frihed.

Ja. Det er en smule provokerende formuleret, helt med vilje. Det sætter nemlig tanker i gang hos os, når vi bliver provokerede. Det trigger enormt mange mennesker, når man kalder en spade en spade og sætter spotlight på et grundlæggende problem i vores samfund. Jeg vejer mine ord, men nedtoner dem ikke. Jeg synes virkelig det er synd for de mange, mange børn og unge der skal etiketteres som værende det ene, det andet eller det tredje blot fordi de simpelthen ikke kan (eller vil) tilpasse sig et rigidt og forstokket system, der fratager dem deres intellektuelle og fysiske frihed og bagefter udpeger DEM som problemet. Det kan vi kalde en hån overfor børnene, ja.

Jeg siger ikke at ALLE diagnoser, hver og en, er “falske” eller kunne undgås. Men mange kunne. Rigtig mange. Hvis de her børn ikke partout skulle passe ind i en præ-defineret kasse og leve op til arbitrære krav og forventninger til deres interesser, beskæftigelser og væremåde. Det betyder ikke, at nogle børn ikke har nogle personlighedstræk der kan være ‘atypiske’ eller udfordrende. Men det er deres personlighed. Først i mødet med rammer der ikke kan (eller vil) rumme dem, bliver det til en diagnose.

Jeg synes det er besynderligt, at der er SÅ mange børn med diagnoser i dag. Og bekymrende af h til, at stigningen i både diagnoser og mistrivsel generelt er så stor. Sæt nu bare de børn FRI, altså. Og prøv at se hvad der sker. Det kan vel uanset næppe blive værre, end det allerede er…

.

kærligst
Luna Maj

Add a Comment

Your email address will not be published.